Viitorul este al specialiștilor, persoanele necalificate își vor găsi tot mai greu un loc de muncă

 vineri, 14 oct. 2022 / Educație 

Învățământul dual este una dintre cele mai bune soluții pentru tinerii care vor să aibă un loc de muncă sigur. Uniunea Europeană și Elveția alocă fonduri consistente pentru dezvoltarea acestui tip de educație, iar Brașovul este modelul de urmat în România

Și în cea de a doua zi a conferinței „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”, speakerii și experții români și internaționali au subliniat importanța învățământului dual pentru dezvoltarea economică a țării și au prezentat care sunt soluțiile de finanțare nerambursabilă pentru a dezvolta acest sistem la un nivel care să acopere nevoile pieței muncii și să mențină interesul companiilor pentru a se investi în țara noastră. Brașovul a fost, din nou, modelul pe care poate fi construit sistemul educațional dual la nivelul întregi țări.

Primii vorbitori au fost reprezentanții Guvernului României și ai statului elvețian, care au prezentat oportunitățile de finanțare nerambursabilă pentru sistemul de educație dual.

Roxana Mânzatu, secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru, a vorbit despre fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cele prin Programul Operațional Educație și Ocupare, care au o componentă importantă de dezvoltare a sistemului de învățământ profesional, inclusiv cel dual.

,,Cred că Brașovul este o sursă de expertiză și un centru care face pionierat, nu doar pentru județul nostru, ci pentru toată România. Avem alocarea de 338 de milioane de euro din PNRR, care ar trebui să finanțeze minim zece campusuri duale. Cred și este normal că Brașovul și regiunea noastră ar trebui să fie gazda unui astfel de campus, având în vedere ceea ce am dezvoltat în ultimii ani. Dar avem și Programul operațional Educație și Ocupare, politica de coeziune finanțează și ea învățământul profesional și tehnic. Îi invităm pe angajatori, agenții economici, instituțiile educaționale prezente la această conferință să se uite și către finanțările din acest program, pentru că aici vom putea susține, din nou, activități de formare practică a elevilor, de formare a cadrelor didactice, elaborarea de standarde pentru tot ceea ce înseamnă curricula de predare în învățământul profesional și tehnic, și multe alte tipuri de intervenții pentru campusuri. Mă aștept (în ceea ce privește finanțările prin PNRR, n.n.) ca în viitorul imediat, Ministerul Educației să lanseze atât metodologia oficială finală, de constituire a consorțiilor care stau în spatele campusurilor și vor funcționa 15 ani, dar și ghidul pentru accesarea finanțării care este undeva 21 de milioane de euro per proiect, campus 17 milioane, plus alte activități de susținere a activității de practică timp de trei ani școlari. Învățământul dual este până la urmă cel mai important livrabil al acestui parteneriat. Este susținut atât la nivel legislativ, dar iată că și la nivel de finanțare. Cred că e extrem de important să folosim bunele practici pentru a schimba mentalități și la nivelul părinților și la cel al cadrelor didactice, poate și la nivelul unor angajatori care, în unele zone ale României, nu se implică atât de mult în ceea ce înseamnă învățământ dual. Trebuie să ne uităm în primul rând la ce s-a putut face și Brașovul este un exemplu de AȘA DA”, a declarat Roxana Mânzatu, secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru.

Având în vedere faptul că Elveția este una dintre țările în care învățământul dual se bucură de mare succes și are o contribuție importantă în ceea ce înseamnă economia acestei țări,  Confederația Elvețiană vrea să sprijine și România în dezvoltarea acestui sistem de educație. Acest sprijin constă în prezentarea modelelor de succes din țara cantoanelor, modele din care România se poate inspira, dar și în finanțarea unor programe care au ca obiectiv creșterea importanței educației duale în sistemul de învățământ, dar și a modului în care este perceput acest sistem de societatea românească. Astfel, în cel de-al doilea program de cooperare româno-elvețian, care va fi semnat la începutul lunii viitoare de președinții celor două țări, în valoare de 221,5 milioane de franci elvețieni, una dintre ariile care vor fi finanțate este “Educație și formare vocațională”.

,,Acest parteneriat face parte din a doua contribuție la coeziunea UE. Am avut deja o contribuție, inclusiv un program în România. Actualul program are o valoare de 221,5 milioane CHF. Acesta va fi semnat pe 3 noiembrie, în prezenţa celor doi preşedinţi, a preşedintelui Elveţiei şi al României. Vom semna, de asemenea, acest acord și am convenit asupra subiectelor. Temele sunt valori care merg de la știință și inovare la finanțarea IMM-urilor la sănătate, incluziune socială, securitatea cetățenilor, dar și educație. Iar programul de educație se va concentra în mod special pe învățământul dual”, a precizat Giacomo Solari, Șeful Biroului de Contribuții elvețiene din Ambasada Elveției la București.

„EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate” nu doar a prezentat exemple de succes din țările care au dezvoltat acest sistem, Elveția, Germania sau Austria, ci le-a și oferit participanților ocazia să vadă cum funcționează acest parteneriat între administrația publică, sistemul de învățământ preuniversitar și universitar și companiile private în Brașov, primul oraș care a introdus sistemul dual de învățământ și care, după o experiență de 10 ani și o rată de angajare de 98% dintre absolvenți, a devenit modelul pe baza căruia s-a dezvoltat învățământul dual și în alte județe.

Astfel, în prima parte a dimineții, participanții au efectuat mai multe vizite la unitățile de învățământ care funcționează sau au clase în sistem dual și la companiile care sprijină, inclusiv financiar, funcționarea cu succes a acestui sistem la Brașov.

Werner Braun, reprezentantul Clubului Economic German, a vorbit despre importanța învățământului dual pentru economia brașoveană, dar și despre sprijinul pe care îl acordă altor companii din țară, pentru a replica modelul brașovean.

,,Învățământul dual este singura soluție reală și fiabilă pentru a dezvolta mai departe companiile și personalul din zona Brașovului. Mulți investitori care au venit aici în zona Brașovului am putut să îi atragem simplu prin Școala Profesională Germană Kronstadt pentru că le dă garanția unui personal calificat, o resursă de personal calificat în următorii ani constant și care, cu fiecare an care trece, devin tot mai buni tot mai calificați. Este nevoie, în continuare,  de forță de muncă, dar trebuie să ne gândim că este o schimbare a tipului de angajat căutat pe piața muncii. Robotul a ajuns la niște prețuri unde se poate implementa și la o tehnologie în care poate înlocui ușor un om. Deci locurile necalificate vor fi foarte greu de finanțat mai departe și de aceea trebuie să calificăm oamenii, atunci o să fie multe locuri de muncă și perspective mult mai bune pentru aceștia, dacă se califică în tehnologiile noi. Atunci va fi un proiect de succes, atât pentru angajat, cât pentru angajator. Și asta e singura soluție viabilă ca să putem să ne dezvoltăm mai departe”, a explicat Werner Braun, președintele DWK.

Vă reamintim că în perioada 13 -14 octombrie, la Brașov a avut loc conferința internațională „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”, dedicată învățământului dual din România. Obiectivele acestei conferințe au fost de a clarifica și detalia noile schimbări din legislația care privește învățământul dual, în special trecerea la ciclul complet de învățământ dual, preuniversitar și universitar, de a discuta oportunitățile de finanțare din acest domeniu și, nu în ultimul rând, de a prezenta exemple de succes din țările europene în care acest sistem de educație este foarte dezvoltat.

La acest eveniment au participat peste 200 de invitați – reprezentanți ai unităților de învățământ cu profil tehnic, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, ai administrațiilor publice din România, ai mediului de afaceri – din mai multe județe: Bihor, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Ilfov, Vrancea și municipiul București, dar și experți în domeniul educației duale din țară și străinătate: Elveția, Germania, Austria, Bulgaria. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), și s-a desfășurat sub patronajul Ambasadei Elveției la București.

https://youtu.be/SuAkNJEkwjk