Conferința Internațională EDU.DUAL
- STRATEGII ȘI PARTENERIATE -

Hotel Kronwell, Brașov, România 13-14 octombrie 2022

Cum a fost - Conferința „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate” 2022 - vezi video

Cum a fost - Conferința „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate” 2022 Vezi video

DESPRE

Care sunt obiectivele Conferinței Internaționale EDU.DUAL - STRATEGII ȘI PARTENERIATE?

Obiectivele Conferinței Internaționale EDU.DUAL - STRATEGII ȘI PARTENERIATE:

 • explicarea modificărilor aduse de noua lege a educației privind învățământul dual;
 • asigurarea de expertiză națională și internațională în sfera învățământului dual;
 • clarificarea intereselor și nevoilor celor implicați: administrații publice, colegii tehnice, universități, operatori economici, elevi și studenți;
 • prezentarea exemplelor performante din Elveția, Austria și Germania.

Conferința EDU.DUAL se adresează unui public la nivel național format din:

 • Administrațiile publice locale și regionale
 • Directori și cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar
 • Antreprenori și reprezentanți ai companiilor din mediul privat
 • Camerele de Comerț și Industrie și asociațiile întreprinderilor mici și mijlocii
 • Organizații profesionale și sindicate

AGENDA - 2022

Conferința Internațională EDU.DUAL 2022 - STRATEGII ȘI PARTENERIATE

Conferința este deschisă tuturor persoanelor interesate, inclusiv reprezentanților mass-media, conferința va contribui la modelarea viitorului peisaj al educației duale din România.

13-10-2022

14-10-2022

ORGANIZATOR

Conferința Internațională EDU.DUAL
- STRATEGII ȘI PARTENERIATE -

Hotel Kronwell, Brașov, România 13-14 octombrie 2022

Moderatorii conferinței internaționale EDU.DUAL - STRATEGII ȘI PARTENERIATE

Mădălina HODOROG

Mădălina HODOROG

Trainer | Consultant educațional
 • Fondator ReImagine Education, Fondator Asociația Eduspace

  O lume construită cu pasiune. Așa arăta viitorul, iar Mădălina Hodorog construiește de 9 ani programe de #EducatieAltfel prin joc, energie și multă inspirație pentru a ne pregăti pentru azi și pentru viitor. La sesiunile ei de training sau consultanță participă antreprenori, profesori, studenți sau angajați care doresc să își descopere pasiunea și să aibă din nou acea „sclipire din ochi”. 

Mădălina a construit cel mai complex program de #EducatieAltfel intitulat FUTURE – Construiește cu pasiune care pregătește studenții pentru primul loc de muncă alături de profesori și angajatori.  De-a lungul anilor, și-a pus în valoare abilitățile de organizare și strategie pe care le-a dezvoltat în cei 6 ani ca organizator de evenimente de business, proiecte europene sau evenimente internaționale. Deoarece crede în educația continuă, Mădălina este doctorand și cadru didactic asociat în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

SPEAKERS

În cadrul conferinței Internaționale EDU.DUAL 2022,

veți putea asculta speakeri și traineri invitați care vor aborda o serie de teme de interes pentru învățământul dual.

 • asigurarea continuității formării educaționale pentru elevii înscriși în sistemul dual,
 • comunicarea și cooperarea între cei implicați în special unitățile de învățământ,
 • operatori economici și unitățile administrativ-teritoriale,
 • dezvoltarea centrelor de formare a personalului didactic atât din punct de vedere teoretic cât și practic,
 • centrarea dezvoltării calificărilor profesionale în funcție de nevoile operatorilor economici,
 • strategii de promovare și popularizare a învățământului dual,
 • precum și alte teme interesante.

Notă: (*) - participarea nu este confirmată

COMUNICATE

05-10-2023

Campus Integrat pentru Învățământ Dual

Header imagine PNRR

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Primăria Brașov investește 141 de milioane de lei în educația profesională din Brașov

– Municipalitatea a semnat contractul de finanțare pentru construirea Campusului integrat pentru învățământ dual. Prin acest proiect, tinerii vor beneficia de învățământ tehnic de la nivel liceal până la terminarea facultății –

Primăria Brașov continuă programul de investiții în dezvoltarea sistemului educațional. Pe lângă investițiile în construirea de noi unități de învățământ, extinderea celor existente, construirea de săli de sport  și dotarea acestora cu echipamentele necesare desfășurării activității, Brașovul își continuă pionieratul în învățământul dual, prin construirea unui campus integrat destinat tinerilor, atât la nivel liceal, cât și universitar.

Miercuri, 4 octombrie, reprezentanții Municipalității și ai Ministerului Educației au semnat contractul de finanțare pentru construirea acestui campus, care va integra un centru educațional cu săli de clasă, ateliere tehnologice, bibliotecă etc., un cămin pentru elevi/studenți, o cantină și o sală de sport. Valoarea finanțării nerambursabile obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență este de peste 104 milioane de lei, iar valoarea totală a proiectului este de 141 milioane lei.

Vă reamintim că proiectul Brașovului a fost între primele 5 ca punctaj, dintre cele 29 de proiecte depuse în această sesiune de finanțare.

,,Brașovul își continuă pionieratul în dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual, prin construirea primului campus care integrează învățământul profesional la nivel liceal cu cel la nivel universitar. Odată cu semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, în valoare de peste 100 de milioane de lei, prin PNRR, putem demara procedurile pentru construirea campusului dedicat învățământului dual profesional, care va asigura ruta completă de educație tehnică. Așa cum noi am fost primii din țară care au dezvoltat învățământul dual, vom fi tot primii care trec la următorul nivel acest tip de educație, cea în care absolvenții de colegii tehnice își continuă studiile la facultate, în același tip de parteneriat administrație – învățământ – mediu de afaceri. Brașovul rămâne astfel polul învățământului dual în România, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar”, a declarat primarul Allen Coliban.

Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea învățământului profesional dual, cu rute complete (adică atât liceu, cât și facultate), pentru calificări solicitate pe piața muncii în industria auto și mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentație publică și turism.

Campusul pentru învățământ dual va dispune de:

– un centru educațional cu 10 săli de clasă, 10 ateliere tehnologice/de practică digitale + anexe (câte 2 ateliere pentru fiecare domeniu vizat, respectiv industria auto și mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentație publică și turism), un atelier digital multifuncțional universitar,  bibliotecă (sală de lectură, birou administrator, rafturi cărți, spațiu discuție), spații de recreație la interior, spații tehnice și pentru depozitări, grupuri sanitare, cabinet medical, spații administrative, centru de resurse;

– un cămin pentru elevi/studenți cu o capacitate de bază de 400 de locuri, distribuite în 198 de camere cu câte 2 locuri și 4 camere pentru persoane cu dizabilități. La acestea se vor adăuga atât camere pentru personal didactic și pentru invitați, cât și funcțiuni conexe: spații comune, spații tehnice și administrative;

– o cantină cu bucătărie proprie și spații de luat masa, toalete și spații conexe (depozite, oficii). Cantina va funcționa în regim de cantină pentru elevi, cadre didactice și invitați. Capacitatea maximă va fi de minimum 101 persoane ce pot lua masa în același timp;

– o sală de sport cu caracter multifuncțional, capabilă să găzduiască și evenimente care ar aduna mai multe clase din campus împreună, festivități, proiecții de film etc. Sala va fi astfel dimensionată încât să cuprindă un teren de sport multifuncțional. Capacitatea propusă este de 132 de persoane pentru activități sportive și 350 persoane pentru evenimente.

Campusul va fi construit în cartierul Stupini, pe Str. Albinelor nr. 29, pe un teren al municipiului, în suprafață de 28.896 mp.

Date proiect:

,,Campus Integrat pentru Învățământ Dual” este finanțat în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C15: Educație/Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior/Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate.

Valoarea este de 141.534.676,47 lei, fără TVA, din care valoarea finanțării nerambursabile, asigurată prin PNRR, este de 104.145.220 lei.

Proiectul este derulat de membrii Consorțiului Regional Integrat Pentru Învățământ Dual Brașov care are următoarea componență:

 • UAT Municipiul Brașov – lider de consorțiu;
 • UAT Județul Brașov; UAT Orașul Întorsura Buzăului; Universitatea Transilvania Brașov; Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu; Colegiul Tehnic Maria Baiulescu; Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleț; Colegiul Tehnic Transilvania; Colegiul Tehnic de Transporturi; Școala profesională germană Kronstadt; Liceul tehnologic „Nicolae Bălcescu” Întorsura Buzăului; DWK Fit for Future; RATBV SA; Airbus Helicopters Romania SA; IAR SA Brașov; Miele Tehnica SRL; Kolping Concept SRL; Cucinino Pasta Bar SRL; Atos IT Solution and Services SRL; Inspectoratul Școlar Județean Brașov; Atos Convergence Creators SRL; Camera de Comerț și Industrie Brașov.

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

*Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”

06-12-2022

Noua metodologie de organizare și funcționare a învățământului dual

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 981 din 10 octombrie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 5732/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a învățământului dual.

De la data intrării în vigoare a prezentului act, se abrogă Ordinul nr. 3.554 din 5 aprilie 2017. Ca element de noutate, Ordinul 5732/2022 reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului dual, pentru calificări profesionale de nivel 3, 4, 5, 6, 7 și 8, nivel stabilit conform Cadrului naţional al calificărilor.

Vezi actul normativ:

20-10-2022

9-12 noiembrie 2022, St. Gallen: World Championship of Young Roofers, o competiție asemănătoare World Skills Competition

În perioada 9-12 noiembrie 2022, are loc cea de-a 28-a ediție a evenimentului World Championship of Young Roofers, o competiție asemănătoare World Skills Competition, specifică formării în sistem dual pentru meseriile din sfera construcțiilor de acoperișuri și prima ediție Ziua Sustenabilității IFD în St. Gallen. Cu ocazia primei ediții a Zilei Sustenabilității IFD, vom dobândi informații noi și inovatoare privind schimbările climatice, mediul înconjurător și sustenabilitatea din partea unor speakeri renumiți la nivel internațional.

În cazul în care nu aveți posibilitatea de a participa fizic, puteți urmări Ziua Sustenabilității online, evenimentul fiind organizat în sistem hibrid. Evenimentul World Championship va fi prezentat pe Facebook și LinkedIn prin postări și clipuri video.

Puteți găsi informații suplimentare și formularul de înregistrare pe pagina web: www.ifd-roof.com

17-10-2022

Brașovul trebuie să fie prima opțiune pentru construirea unuia dintre cele 10 campusuri pentru învățământul dual

Aceasta este una dintre concluziile conferinței „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”, în urma exemplelor de bună practică pe care Brașovul le-a prezentat

La sfârșitul săptămânii trecute, pe 13 și 14 octombrie, a avut loc la Brașov cea mai importantă conferință internațională dedicată învățământului dual din România, „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”, la care au participat peste 200 de reprezentanți ai unităților de învățământ cu profil tehnic, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, ai administrațiilor publice din România, ai mediului de afaceri.

Ei au venit la Brașov pentru de vedea cum influențează educația tinerilor noile schimbări din legislația care privește învățământul dual – în special trecerea la ciclul complet de învățământ dual, preuniversitar și universitar – și care este impactul acestora asupra economiei și societății unei regiuni. De asemenea, au fost discutate oportunitățile de finanțare din domeniu și, nu în ultimul rând, au fost prezentate exemple de succes din țările europene în care acest sistem de educație este foarte dezvoltat. A fost descris și exemplul Brașovului, pionier în dezvoltarea sistemului dual în România, primul oraș l-a demarat și singurul care are o unitate de învățământ în sistem dual cu personalitate juridică, Școala Profesională Germană Kronstadt.

Alături de Primăria Municipiului Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU) și Ambasada Elveției la București (sub patronajul cărei s-a desfășurat evenimentul), au fost peste 40 de speakeri, din 5 țări, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, ambasadori sau reprezentanți ai unor ambasade din țări cu experiență în învățământul dual, reprezentanți ai învățământului preuniversitar și universitar și oameni de afaceri cu companii private implicate activ în derularea acestui sistem de educație.

,,Prima conferință de educație duală desfășurată la Brașov a fost un succes. Un succes pentru că am avut în aceeași cameră, la aceeași masă, autorități centrale, reprezentanți ai Guvernului, am avut autorități locale, am avut mediul de afaceri, am avut Școala Profesională Germană Kronstadt, am avut povești de succes atât din România, cât și din afara granițelor țării, am avut invitați din Bulgaria, din Elveția, am avut ambasadele care susțin aceste demersuri și ambasade ale unor țări cu experiență în ceea ce privește învățământul dual – mă refer aici la Ambasada Elveției, care a oferit și patronaj la acest eveniment, dar și Ambasada Germaniei”, a declarat primarul Allen Coliban, la finalul conferinței.

Un alt subiect foarte interesant pentru participanți a fost cel referitor la finanțările destinate dezvoltării învățământului dual, mai ales din perspectiva lansării mai multor linii de finanțare – Planul Național de Redresare și Reziliență, Programul Operațional Educație și Ocupare și, nu în ultimul rând, cel de-al doilea program de cooperare româno-elvețian, în valoare de 221,5 milioane de franci elvețieni, destinat și educației și formării vocaționale și care va fi semnat la începutul lunii viitoare de președinții celor două țări.

PNRR rămâne una dintre cele mai mari finanțări alocate direct dezvoltării învățământului dual în sistem complet, preuniversitar și universitar, și prevede amenajarea sau construirea a 10 campusuri școlare pentru învățământul dual, suma fiind de maxim 21,3 milioane de euro pentru fiecare. În cadrul conferinței, ministrul secretar de stat în cadrul Ministerul Educației, Ionel – Florian Lixandru, a explicat că sunt discuții la nivelul ministerului ca acest număr de campusuri să crească până la 16.

Având în vedere experiența în domeniu, dar și faptul că are deja un teren de peste 20.000 de metri pătrați disponibili pentru construirea acestui campus, municipalitatea – împreună cu consiliile județene din Brașov, Covasna, Harghita, cu Universitatea Transilvania, mai multe colegii tehnice și companii private – și-a anunțat deja intenția de a fi una dintre regiunile care vor construi un astfel de campus.

,,Toate discuțiile de aici cred că vor cântări în ceea ce va pune pe masă ministerul cu privire la cadrul de finanțare pentru cele cel puțin zece campusuri regionale de învățământ dual. În această competiție și din această perspectivă, a dezvoltării unor campusuri mari regionale, Brașovul cred că este în prima poziție, este în primul rând de start, pentru că nu de puține ori a fost oferit drept exemplu de bune practici, de pionierat în acest domeniu în România, și tot ceea ce s-a întâmplat aici, în Brașov, la inițiativa mediului de afaceri local – pentru că fără un mediu de afaceri puternic învățământul dual are foarte puține șanse de succes – toate aceste lucruri sunt modele de replicat în România, iar pentru noi reprezintă primul pas. Vrem să trecem la nivelul următor și să avem acest campus regional la Brașov, o investiție de aproximativ 20 de milioane de euro”, a explicat primarul Allen Coliban.

Poziția sa a fost susținută și de secretarul de stat în cancelaria primului ministru, Roxana Mînzatu, care a subliniat rolul decisiv pe care învățământul dual din Brașov l-a avut pentru dezvoltarea acestui sistem în România.

,,Cred că Brașovul este o sursă de expertiză și un centru care face pionierat, nu doar pentru județul nostru, ci pentru toată România. Avem alocarea de 338 de milioane de euro din PNRR, care ar trebui să finanțeze minim zece campusuri duale. Cred, și este normal, că Brașovul și regiunea noastră ar trebui să fie gazda unui astfel de campus, având în vedere ceea ce am dezvoltat în ultimii ani. (….) Este extrem de important să folosim bunele practici pentru a schimba mentalități și la nivelul părinților și la cel al cadrelor didactice, poate și la nivelul unor angajatori care, în unele zone ale României, nu se implică atât de mult în ceea ce înseamnă învățământ dual. Trebuie să ne uităm în primul rând la ce s-a putut face și Brașovul este un exemplu de «AȘA DA!»”, a precizat Roxana Mînzatu, secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru.

Importanța Brașovului în extinderea acestui tip de învățământ la nivelul întregii țări (de la Brașov în 2012, la aproape toată România în anul școlar 2019 – 2020, când mai erau doar 5 județe care nu aveau clase în sistem dual) a fost recunoscută și de participanții din celelalte județe, care s-au arătat încântați – după conferință și vizitele pe teren – de modelul Brașovului,  pe care speră să îl pună în practică și în județele lor. Unul dintre participanți chiar a spus că în județul din care vine ,,învățământul dual este la nivel de ieșire din epoca de piatră”, dar speră ca în câțiva ani să ajungă la ceea ce are Brașovul astăzi.

La acest eveniment au participat peste 200 de invitați – reprezentanți ai unităților de învățământ cu profil tehnic, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, ai administrațiilor publice din România, ai mediului de afaceri – din mai multe județe: Bihor, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Ilfov, Vrancea și municipiul București.

Au susținut prezentări 42 de speakeri din România, Elveția, Germania, Austria și Bulgaria, printre ei numărându-se reprezentanți ai administrației centrale și locale (cum ar fi Roxana Mânzatu – ministru secretar de stat în cancelaria primului ministru; Ionel – Florian Lixandru,  ministru secretar de stat în cadrul Ministerul Educației; primarul Allen Coliban), ambasadori sau reprezentanți ai ambasadelor (de exemplu ES Arthur Mattli, ambasadorul Confederației elvețiene).

De asemenea, printre vorbitorii la conferință au fost și reprezentanții învățământului preuniversitar (de exemplu Ovidiu Tripșa, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Brașov) și universitar (din partea Universității Transilvania, vorbitori au fost profesorii Luminița Pârv și Marius Luculescu, iar Michael Derrer a reprezentat Universitatea de Științe Aplicate din Lucerna).

Nu în ultimul rând, reprezentanții companiilor, ai asociațiilor profesionale implicate în dezvoltarea acestui învățământ au fost și ei prezenți la Brașov (printre aceștia numărându-se și Werner Braun, Clubul Economic German, și Camelia Engel, președinte DWK Fit4Future), dar și președintele Camerei de Comerț Brașov, Silviu Costea, și cel al Asociației Firmelor Constanța, Ciprian Lepădatu.

Vă reamintim că Brașovul a fost cel care, în 2012, după modificarea Legii educației, a înființat Școala Profesională Germană Kronstadt, în cadrul unui parteneriat între municipalitate, Inspectoratul Școlar și Clubul Economic German, unitate de învățământ care a căpătat personalitate juridică în 2013.

Ulterior, alte 6 unități de învățământ preuniversitar din Brașov au înființat clase de învățământ dual: Colegiul Național Economic ,,Andrei Bârseanu”, Colegiul Tehnic de Transporturi, Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleț”, Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu”, Colegiul Tehnic ,,Mircea Cristea”, Colegiul Tehnic ,,Transilvania“. Conform Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, Brașovul a fost, în 2012, primul* județ în care s-au înființat clase în sistem dual (în acel moment SPGK funcționa în cadrul Colegiului Tehnic Mircea Cristea), după care, în 2013, a fost urmat de județele Hunedoara și Satu Mare, pentru ca în 2014 să se adauge clase în sistem dual și județele Cluj, Sibiu și Dolj. În anul școlar 2019 – 2020, în România mai erau doar 5 județe care nu aveau clase în acest sistem de parteneriat administrație, școală, agenți economici.

* În 2012, au fost înregistrate clase în sistem dual și în Bihor, dar aceștia au renunțat în anul următor, pentru ca să reia acest sistem abia în anul școlar 2015 -2016

https://youtu.be/Twpm9rwj6S4
14-10-2022

Viitorul este al specialiștilor, persoanele necalificate își vor găsi tot mai greu un loc de muncă

Învățământul dual este una dintre cele mai bune soluții pentru tinerii care vor să aibă un loc de muncă sigur. Uniunea Europeană și Elveția alocă fonduri consistente pentru dezvoltarea acestui tip de educație, iar Brașovul este modelul de urmat în România

Și în cea de a doua zi a conferinței „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”, speakerii și experții români și internaționali au subliniat importanța învățământului dual pentru dezvoltarea economică a țării și au prezentat care sunt soluțiile de finanțare nerambursabilă pentru a dezvolta acest sistem la un nivel care să acopere nevoile pieței muncii și să mențină interesul companiilor pentru a se investi în țara noastră. Brașovul a fost, din nou, modelul pe care poate fi construit sistemul educațional dual la nivelul întregi țări.

Primii vorbitori au fost reprezentanții Guvernului României și ai statului elvețian, care au prezentat oportunitățile de finanțare nerambursabilă pentru sistemul de educație dual.

Roxana Mânzatu, secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru, a vorbit despre fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cele prin Programul Operațional Educație și Ocupare, care au o componentă importantă de dezvoltare a sistemului de învățământ profesional, inclusiv cel dual.

,,Cred că Brașovul este o sursă de expertiză și un centru care face pionierat, nu doar pentru județul nostru, ci pentru toată România. Avem alocarea de 338 de milioane de euro din PNRR, care ar trebui să finanțeze minim zece campusuri duale. Cred și este normal că Brașovul și regiunea noastră ar trebui să fie gazda unui astfel de campus, având în vedere ceea ce am dezvoltat în ultimii ani. Dar avem și Programul operațional Educație și Ocupare, politica de coeziune finanțează și ea învățământul profesional și tehnic. Îi invităm pe angajatori, agenții economici, instituțiile educaționale prezente la această conferință să se uite și către finanțările din acest program, pentru că aici vom putea susține, din nou, activități de formare practică a elevilor, de formare a cadrelor didactice, elaborarea de standarde pentru tot ceea ce înseamnă curricula de predare în învățământul profesional și tehnic, și multe alte tipuri de intervenții pentru campusuri. Mă aștept (în ceea ce privește finanțările prin PNRR, n.n.) ca în viitorul imediat, Ministerul Educației să lanseze atât metodologia oficială finală, de constituire a consorțiilor care stau în spatele campusurilor și vor funcționa 15 ani, dar și ghidul pentru accesarea finanțării care este undeva 21 de milioane de euro per proiect, campus 17 milioane, plus alte activități de susținere a activității de practică timp de trei ani școlari. Învățământul dual este până la urmă cel mai important livrabil al acestui parteneriat. Este susținut atât la nivel legislativ, dar iată că și la nivel de finanțare. Cred că e extrem de important să folosim bunele practici pentru a schimba mentalități și la nivelul părinților și la cel al cadrelor didactice, poate și la nivelul unor angajatori care, în unele zone ale României, nu se implică atât de mult în ceea ce înseamnă învățământ dual. Trebuie să ne uităm în primul rând la ce s-a putut face și Brașovul este un exemplu de AȘA DA”, a declarat Roxana Mânzatu, secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru.

Având în vedere faptul că Elveția este una dintre țările în care învățământul dual se bucură de mare succes și are o contribuție importantă în ceea ce înseamnă economia acestei țări,  Confederația Elvețiană vrea să sprijine și România în dezvoltarea acestui sistem de educație. Acest sprijin constă în prezentarea modelelor de succes din țara cantoanelor, modele din care România se poate inspira, dar și în finanțarea unor programe care au ca obiectiv creșterea importanței educației duale în sistemul de învățământ, dar și a modului în care este perceput acest sistem de societatea românească. Astfel, în cel de-al doilea program de cooperare româno-elvețian, care va fi semnat la începutul lunii viitoare de președinții celor două țări, în valoare de 221,5 milioane de franci elvețieni, una dintre ariile care vor fi finanțate este “Educație și formare vocațională”.

,,Acest parteneriat face parte din a doua contribuție la coeziunea UE. Am avut deja o contribuție, inclusiv un program în România. Actualul program are o valoare de 221,5 milioane CHF. Acesta va fi semnat pe 3 noiembrie, în prezenţa celor doi preşedinţi, a preşedintelui Elveţiei şi al României. Vom semna, de asemenea, acest acord și am convenit asupra subiectelor. Temele sunt valori care merg de la știință și inovare la finanțarea IMM-urilor la sănătate, incluziune socială, securitatea cetățenilor, dar și educație. Iar programul de educație se va concentra în mod special pe învățământul dual”, a precizat Giacomo Solari, Șeful Biroului de Contribuții elvețiene din Ambasada Elveției la București.

„EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate” nu doar a prezentat exemple de succes din țările care au dezvoltat acest sistem, Elveția, Germania sau Austria, ci le-a și oferit participanților ocazia să vadă cum funcționează acest parteneriat între administrația publică, sistemul de învățământ preuniversitar și universitar și companiile private în Brașov, primul oraș care a introdus sistemul dual de învățământ și care, după o experiență de 10 ani și o rată de angajare de 98% dintre absolvenți, a devenit modelul pe baza căruia s-a dezvoltat învățământul dual și în alte județe.

Astfel, în prima parte a dimineții, participanții au efectuat mai multe vizite la unitățile de învățământ care funcționează sau au clase în sistem dual și la companiile care sprijină, inclusiv financiar, funcționarea cu succes a acestui sistem la Brașov.

Werner Braun, reprezentantul Clubului Economic German, a vorbit despre importanța învățământului dual pentru economia brașoveană, dar și despre sprijinul pe care îl acordă altor companii din țară, pentru a replica modelul brașovean.

,,Învățământul dual este singura soluție reală și fiabilă pentru a dezvolta mai departe companiile și personalul din zona Brașovului. Mulți investitori care au venit aici în zona Brașovului am putut să îi atragem simplu prin Școala Profesională Germană Kronstadt pentru că le dă garanția unui personal calificat, o resursă de personal calificat în următorii ani constant și care, cu fiecare an care trece, devin tot mai buni tot mai calificați. Este nevoie, în continuare,  de forță de muncă, dar trebuie să ne gândim că este o schimbare a tipului de angajat căutat pe piața muncii. Robotul a ajuns la niște prețuri unde se poate implementa și la o tehnologie în care poate înlocui ușor un om. Deci locurile necalificate vor fi foarte greu de finanțat mai departe și de aceea trebuie să calificăm oamenii, atunci o să fie multe locuri de muncă și perspective mult mai bune pentru aceștia, dacă se califică în tehnologiile noi. Atunci va fi un proiect de succes, atât pentru angajat, cât pentru angajator. Și asta e singura soluție viabilă ca să putem să ne dezvoltăm mai departe”, a explicat Werner Braun, președintele DWK.

Vă reamintim că în perioada 13 -14 octombrie, la Brașov a avut loc conferința internațională „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”, dedicată învățământului dual din România. Obiectivele acestei conferințe au fost de a clarifica și detalia noile schimbări din legislația care privește învățământul dual, în special trecerea la ciclul complet de învățământ dual, preuniversitar și universitar, de a discuta oportunitățile de finanțare din acest domeniu și, nu în ultimul rând, de a prezenta exemple de succes din țările europene în care acest sistem de educație este foarte dezvoltat.

La acest eveniment au participat peste 200 de invitați – reprezentanți ai unităților de învățământ cu profil tehnic, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, ai administrațiilor publice din România, ai mediului de afaceri – din mai multe județe: Bihor, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Ilfov, Vrancea și municipiul București, dar și experți în domeniul educației duale din țară și străinătate: Elveția, Germania, Austria, Bulgaria. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), și s-a desfășurat sub patronajul Ambasadei Elveției la București.

https://youtu.be/SuAkNJEkwjk
13-10-2022

În Elveția, sincer vorbind, nu contează dacă ai o diplomă universitară sau nu. Trebuie să fii bun în ceea ce faci

A fost explicația ambasadorului elvețian pentru performanțele economice ale acestei țări, cu ocazia deschiderii celei mai importante conferințe internaționale dedicată învățământului dual din România

Astăzi, 13 octombrie, a început, la Brașov conferința „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”, cea mai importantă conferință internațională dedicată învățământului dual din România.

Obiectivele acestei conferințe sunt de a clarifica și detalia noile schimbări din legislația care privește învățământul dual, în special trecerea la ciclul complet de învățământ dual, preuniversitar și universitar, de a discuta oportunitățile de finanțare din acest domeniu și, nu în ultimul rând, de a prezenta exemple de succes din țările europene în care acest sistem de educație este foarte dezvoltat.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), și se desfășoară sub patronajul Ambasadei Elveției la București.

Prezent la conferință, ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, Ionel – Florian Lixandru, a vorbit despre modul în care acest sistem educațional se va dezvolta în următorii ani, dar și de etapele necesare pentru a atrage fondurile nerambursabile necesare dezvoltării acestui sistem.

..Mă bucur să particip la această conferință, care își propune să prezinte perspectivele de dezvoltare a învățământului profesional în sistem dual în România. Vorbim de dezvoltare pe orizontală, adică o creștere a numărului de locuri în învățământul profesional dual la nivel preuniversitar, ceea ce presupune existența cererii din partea operatorilor economici. Și cred că rostul acestei conferințe este acela de a veni în sprijinul operatorilor economici, de a le oferi informația necesară pentru ca ei să știe ce au de făcut pentru a crește numărul de locuri în specializările de care este nevoie pe piața muncii din zona respectivă. Ei pot trimite aceste solicitări către inspectoratele școlare sau către Ministerul Educației – pentru că se pot adresa și direct Ministerului Educației, prin Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, –  pentru a solicita școlarizarea elevilor pe anumite calificări, în funcție de ce este nevoie.  În același timp, vorbim și de o extindere pe verticală a învățământului în sistem dual. La acest moment, Ministerul Educației a creat cadrul legislativ pentru dezvoltarea învățământului dual, atât la nivel liceal, cât și la nivel postliceal și la nivel de învățământ superior, prin ordinele de ministru care au fost aprobate în data de 29 septembrie 2022, ordine care practic au reprezentat jaloane în Planul Național de Redresare și Reziliență, acte premergătoare următoarei etape, și anume aceea de înființare a consorțiilor regionale pentru învățământul dual”, a explicat ministrul- secretar de stat Ionel – Florian Lixandru.

Totodată el a precizat și care sunt etapele următoare pentru constituirea consorțiilor și depunerea solicitărilor de finanțare pentru amenajarea campusurilor școlare dedicate acestui tip de învățământ. 

,,La acest moment, Ministerul Educației lucrează la metodologia de organizare și funcționare a acestor consorții, care în cel mai scurt timp va fi aprobată și va fi pusă la dispoziția tuturor celor interesați. La nivel național există deja inițiative, se discută, s-au pus bazele unor posibile parteneriate în vederea implementării acestui sistem de învățământ dual integrat, prin intermediul consorțiilor regionale pentru învățământ dual. Așteptăm și noi, la nivelul ministerului educației, să vedem care vor fi propunerile din partea partenerilor, pentru că este vorba de un parteneriat între patru tipuri de instituții –  vorbim de instituții de învățământ superior acreditate, vorbim de unități de învățământ preuniversitar acreditate, de autorități publice locale și de operatori economici. Iar după ce vom aproba metodologia de organizare și funcționare a consorțiilor regionale, parteneriatele vor fi transmise către minister pentru a primi avizul și, după ce vor primi avizul, practic vor putea funcționa aceste consorții.  În pasul următor, Ministerul Educației va lansa apelul de selecție pentru finanțarea a cel puțin zece campusuri integrate în învățământul dual. Din ultimele discuții purtate, numărul acestora va crește la 16, cel puțin două campusuri pe fiecare regiune”, a completat secretarul de stat.

Această conferință se desfășoară cu sprijinul și sub patronajul ambasadei Confederației Elvețiene la București. Excelența Sa d-nul Arthur Mattli, ambasadorul Confederației elvețiene, și-a exprimat tot sprijinul pentru dezvoltarea acestui sistem de învățământ, dual, care se bucură de mult succes în țara sa, dar și despre modelele de succes din care sistemul educațional din România se poate inspira.

,,În Elveția, sincer vorbind, nu contează dacă ai o diplomă universitară sau nu. Trebuie să fii bun la ceea ce faci. Așa că apreciem dacă cineva este un tâmplar bun, pentru că voi sta la biroul meu în fiecare zi. Și dacă biroul meu nu este bun, vreau să spun, nu voi fi foarte fericit. Dar dacă biroul meu este frumos și stabil, îl voi lăuda mereu pe tâmplar și îi voi spune ori de câte ori îl voi vedea: mulțumesc foarte mult, știi, aceasta este cel mai bun birou pe care l-am avut vreodată și așa mai departe. Deci, este vorba de a recunoaște perfecțiunea. Este vorba de a recunoaște cu adevărat ceea ce este bun în orice domeniu, fie că este un muncitor calificat sau un intelectual, nu contează. Ceea ce ne dorim este pur și simplu să oferim aceste abilități elevilor și studenților, oriunde s-ar afla. Aceasta este adevărata educație, să exceleze în domeniul lor”, a declarat ES d-nul Arthur Mattli.

După ce a făcut pionierat în învățământul dual la nivel preuniversitar, Brașovul, împreună cu județele Covasna și Harghita, și-a propus să fie, din nou, un model de data aceasta pentru sistemul complet de educație duală, de la elev la absolvent de facultate. Primarul Allen Coliban a prezentat rezultatele învățământului dual, dar și care sunt perspectivele pentru tinerii din cele 3 județe – Brașov, Covasna, Harghita.

,,Pornim de la ceea ce există deja în Brașov în zona tehnică, în zona învățământului tehnic, pentru că Brașovul este lider național în domeniul învățământului dual la ora actuală și culegem roadele ultimilor zece ani, ale colaborării dintre mediul de afaceri, inspectorat și administrația locală. Vrem să dezvoltăm ceea ce acum există, care este un model de bună practică în România. Acum suntem în faza de pionierat în ceea ce privește consorțiile. Am pus bazele acestui consorțiu regional cu trei județe și cu toate instituțiile implicate în acest consorțiu. Din punctul de vedere al domeniilor, suntem în faza în care avem în lucru o strategie, o analizăm. Lucrăm în paralel cu ceea ce se întâmplă la nivel guvernamental, cu dezvoltarea cadrului de finanțare și de avizare a acestor consorții. Nu ne permitem să așteptăm până când vor fi normele publicate, ceea ce se va întâmpla în următoarele săptămâni. Noi lucrăm la această strategie și cu siguranță vom adapta tot ceea ce facem, astfel încât să avem un proiect eligibil. Pentru că interesul și obiectivul nostru este să aducem la Brașov bani europeni, pe care să-i investim într-un campus nou, un campus pe două hectare, cu o investiție aproximativă de 20 – 21 de milioane de euro. Un campus care să rezolve atât nevoia din piața muncii, cât și perspectivele de extindere a învățământului dual”, a subliniat primarul Allen Coliban.

La această conferință sunt prezenți miniștri – secretari de stat, ambasadori, primari, companii private implicate în învățământul dual și universități din Europa, care au venit la Brașov pentru a discuta cu cadrele didactice din învățământul preuniversitar și universitar, cu oamenii de afaceri și administrațiile publice locale și județene despre noile modificări ale legislației din domeniu, viitorul acestui sistem, soluțiile de finanțare și exemple de succes din țări cu tradiție.

Unul dintre experții care sprijină demersurile Municipalității în vederea realizării acestor obiective de dezvoltare a învățământului dual, atât la nivel regional, cât și în ceea ce privește trecerea spre ruta completă de învățare în acest sistem, colegiu profesional – facultate, este Michael Derrer, profesor la Universitatea de Științe Aplicate din Lucerna, catedra pentru Economie și Sociologie Economică, consultant pentru extinderea companiilor elvețiene în Europa de Est și Rusia, interpret juridic (Tribunalul Penal Federal Elvețian, Biroul Procurorului General) și judecător de district în Rheinfelden.

,,Am primit sarcina de a analiza situația în domeniul educației duale în această regiune, și vom face acest lucru prin interviuri cu toți actorii implicați – elevi, părinți, profesori, administrație, mediul economic, astfel încât să știm ce avem astăzi, care este potențialul și care sunt nevoile, fiecărui stakeholder, pentru a dezvolta oferta în domeniul educației duale. În Elveția educația duală nu este mai prost privită decât educația în filiera academică. După cum am înțeles, în România, nu este aceeași situație. Vrem să ne aducem contribuția și în acest sens, astfel încât să se schimbe modul în care este privită educația duală în România”, a spus profesorul Michael Derrer.

Evenimentul este organizat Primăria Municipiului Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), și se desfășoară sub patronajul Ambasadei Elveției la București, în perioada 13 -14 octombrie. La acest eveniment participă peste 200 de invitați – reprezentanți ai unităților de învățământ cu profil tehnic, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, ai administrațiilor publice din România, ai mediului de afaceri – din mai multe județe: Bihor, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Ilfov, Vrancea și municipiul București, dar și experți în domeniul educației duale din țară și străinătate: Elveția, Germania, Austria, Bulgaria.

https://youtu.be/sjOJVrBcoBY
11-10-2022

Brașov, Covasna și Harghita duc învățământul tehnic dual la etapa următoare: sistem complet de educație, de la elev la absolvent de facultate

După ce a făcut pionierat în învățământul dual la nivel preuniversitar, Brașovul, împreună cu cele două județe, vrea să construiască un campus dedicat educației duale la nivel preuniversitar și universitar

Brașovul a fost primul oraș care a dezvoltat sistemul de învățământ dual la nivel preuniversitar, încă din 2012, devenind model pentru toate orașele care au optat pentru acest tip de învățământ. Având în vedere experiența în domeniu, municipalitatea – împreună cu consiliile județene din Brașov, Covasna, Harghita, Universitatea Transilvania, mai multe colegii tehnice și companii private – și-a propus să treacă la următoarea etapă de dezvoltare a sistemului, astfel încât un elev care intră pe băncile unui colegiu tehnic să poată urma și facultatea în sistemul de educație duală. Pentru a răspunde recentelor modificări ale Legii educației, autoritățile publice din cele 3 județe, Universitatea Transilvania, inspectoratele școlare și reprezentanții companiilor private sunt într-o fază avansată pentru înființarea unui consorțiu regional care să dezvolte învățământul dual adaptat nevoilor pieței muncii din această regiune.

Consorțiul va avea și oportunitatea de a obține fonduri și dezvolta un campus profesional integrat, care să asigure toate nevoile educaționale pentru cei care vor să specializeze în domeniile pentru care există cerere pe piața muncii. Finanțarea acestor campusuri se realizează prin Programul Național de Redresare și Reziliență, valoarea maximă alocată pentru un consorțiu regional fiind de 21,23 milioane de euro.

,,Brașovul a dovedit că este o comunitate unită, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea economică a zonei, astfel că, de 10 ani, administrația publică, sistemul de învățământ și companiile private au reușit să transforme învățământul tehnic dual într-o rețetă de succes pentru toate comunitățile din România. În același timp, cei trei parteneri au dovedit că au și capacitatea să implementeze proiecte de infrastructură dedicate acestui tip de educație, de la reabilitarea și dotarea unităților de învățământ, a atelierelor, sălilor de sport, până la construirea primului cămin pentru elevi public după 1990. A venit momentul să trecem la următoarea etapă, cea în care absolvenții de colegii tehnice își continuă studiile la facultate, în același tip de parteneriat administrație – universitate – mediu privat. Avem legislația necesară – odată cu ultimele modificări la legea învățământului – avem experiența și expertiza necesare și avem posibilitatea de a atrage și fondurile necesare prin PNRR. Este momentul în care noi, ca regiune – iar aici mă refer la toate cele trei județe – să ne unim forțele pentru ca, în continuare, această zonă să rămână polul învățământului dual în România, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar”, a declarat primarul Allen Coliban.

Odată cu procedurile de constituire a consorțiului care va administra acest sistem de învățământ, municipalitatea a demarat și procedurile necesare pentru construirea viitorului campus. Primăria Brașov are la dispoziție o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați, pe care ar putea fi edificat acest campus, care va avea clădiri pentru săli de clasă, ateliere, laboratoare, cantină și cămin cu spații pentru socializare și activități sportive.

În urma discuțiilor cu unitățile de învățământ, agenții economici și reprezentanții administrațiilor publice implicate, viitorul campus va dezvolta 5 domenii de pregătire, adaptate nevoilor de pe piața muncii din această regiune, respectiv: mecatronică, automotive, IT, turism și alimentație publică, aeronautică, cu programe adaptate atât pentru nivelul preuniversitar, cât și pentru cel universitar.

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe componenta de educație, se alocă 338 de milioane de euro pentru dezvoltarea a 10 consorții regionale, care vor realiza și dota 10 campusuri profesionale integrate.

Fiecare consorțiu va primi finanțare pentru a construi și operaționaliza campusuri integrate pentru învățământ dual, care să asigure atât infrastructura necesară unei pregătiri profesionale eficiente și relevante pentru nevoile pieței muncii, cât și infrastructura socială necesară pentru creșterea atractivității învățământului profesional (spații de cazare, masă, activități sportive și alte activități recreative).

Primăria, în calitatea de lider de proiect, a avut mai multe întâlniri cu viitorii membrii ai consorțiului, pentru a pregăti înființarea și funcționarea campusului. La întâlnirea cu directorii unităților de învățământ din Brașov care funcționează sau au clase în sistem dual, aceștia s-au arătat încântați atât de posibilitatea asigurării unei infrastructuri educaționale mult mai adaptate nevoilor elevilor, cât și de introducerea sistemului complet de învățare colegiu + facultate.

„Ne-am întâlnit, directorii de la colegiile tehnice din Brașov, la sediul Primăriei din Brașov, pentru a pune bazele unui proiect care va fi de importanță națională până la urmă, nu numai locală: înființarea unui consorțiu tehnic la Brașov. După cum se știe, prin fondurile primite prin PNRR vor fi alocate niște sume de bani pentru înființarea a 10 consorții, 10 campusuri la nivel național. Noi considerăm că pentru Brașov, fiind printre pionierii înființării învățământului dual, ar fi o oportunitate ca împreună cu universitatea, cu comunitatea, deci cu primăria și cu colegiile din Brașov, și alături de partenerii noștri economici, să punem bazele unui astfel de campus tehnic sau mai bine zis consorțiu tehnic la Brașov. După cum se știe, în 2012 a fost înființată prima școală de învățământ profesional din la Brașov. Este vorba de Școala Postliceală Germană Kronstadt. Prin faptul că în Brașov există prima școală cu statut juridic integral de învățământ profesional dual, cred că suntem un bun exemplu pentru înființarea acestui consorțiu la nivel brașovean”,  a declarat Daniela Croitoru, directorul Școlii Profesionale Germane Kronstadt, la întâlnirea de acum câteva săptămâni.

În același timp, reprezentanții unităților de învățământ au vorbit și despre beneficiile acestui sistem de învățământ complet, atât pentru tineri, cât și pentru agenții economici.

„Campusurile pentru învățământul dual reunesc alături de școlile profesionale din Brașov, respectiv liceele tehnologice și partenerii educaționali, agenții economici și Universitatea Transilvania din Brașov. Este foarte important pentru elevii noștri faptul că ei sunt școlarizați și crescuți de către un agent economic, începând de la școala profesională, urcând în sus la nivel de universitate, și evident în firmele parteneri economici pot să integreze direct în industrie”, a explicat Cosmin Cristea, directorul Colegiului Tehnic Energetic „Remus Răduleț”, la aceeași întâlnire.

Pentru a răspunde întrebărilor legate de schimbările în Legea educației, a prezenta posibilitățile de finanțare a învățământului dual și a vedea exemple de bună practică, Primăria Municipiului Brașov, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), sub patronajul Ambasadei Elveției la București, organizează conferința internațională „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”, în 13 și 14 octombrie 2022.

Vă reamintim că Brașovul a fost cel care, în 2012, după modificarea Legii educației, a înființat Școala Profesională Germană Kronstadt, în cadrul unui parteneriat între Municipalitate, Inspectoratul Școlar și Clubul Economic German, unitate de învățământ care a căpătat personalitate juridică în 2013.

Ulterior, alte 6 unități de învățământ preuniversitar din Brașov au înființat clase de învățământ dual: Colegiul Național Economic ,,Andrei Bârseanu”, Colegiul Tehnic de Transporturi, Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleț”, Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu”, Colegiul Tehnic ,,Mircea Cristea”, Colegiul Tehnic ,,Transilvania.

Conform Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, Brașovul a fost, în 2012, primul* județ în care s-au înființat clase în sistem dual (în acel moment SPGK funcționa în cadrul Colegiului Tehnic Mircea Cristea), după care, în 2013, a fost urmat de județele Hunedoara și Satu Mare, pentru ca în 2014 să se adauge clase în sistem dual și județele Cluj, Sibiu și Dolj. În anul școlar 2019 – 2020, în România mai erau doar 5 județe care nu aveau clase în acest sistem de parteneriat administrație, școală, agenți economici.

* În 2012, au fost înregistrate clase în sistem dual și în Bihor, dar aceștia au renunțat în anul următor, pentru ca să reia acest sistem abia în anul școlar 2015 -2016

04-10-2022

În luna octombrie, Brașovul devine centrul învățământului dual din România

Miniștri, ambasadori, primari, companii private implicate în învățământul dual și universități din Europa vin la Brașov pentru a discuta cu cadrele didactice din învățământul preuniversitar și universitar, cu oamenii de afaceri și administrațiile publice locale și județene despre noile modificări ale legislației din domeniu, viitorul acestui sistem, soluțiile de finanțare și exemple de succes din țări cu tradiție

Cea mai importantă conferință internațională dedicată învățământului dual din România, „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”, va avea loc în 13 și 14 octombrie 2022, la Brașov, la Hotel Kronwell. Scopul conferinței este de a clarifica și detalia noile schimbări din legislația care privește învățământul dual, de a discuta oportunitățile de finanțare din acest domeniu și, nu în ultimul rând, de a prezenta exemple de succes din țările europene în care acest sistem de educație este foarte dezvoltat.

Conform primarului Allen Coliban, conferința va încerca să răspundă tuturor întrebărilor legate de provocările și oportunitățile pe care învățământul dual le are în România.

,,În luna octombrie, Brașovul devine polul învățământului dual din România. Având în vedere și experiența pe care Brașovul o are ca exemplu de bună practică la nivel național în domeniu, am gândit această conferință astfel încât să putem răspunde la toate întrebările legate de provocările și oportunitățile pe care învățământul dual le are în perioada următoare, fie că vorbim de schimbările legislative și extinderea acestui sistem la nivel universitar, fie că vorbim de formarea consorțiilor pentru dezvoltarea învățământului dual sau de construirea de campusuri educaționale”, a declarat primarul Allen Coliban. 

La conferința EDU.DUAL sunt invitați să participe:

 • directori și cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar;  
 • antreprenori și reprezentanți ai companiilor din mediul privat;
 • reprezentanți ai administrațiilor publice locale și regionale;
 • Camerele de Comerț și Industrie;
 • asociațiile întreprinderilor mici și mijlocii;
 • organizații profesionale.

Obiectivele celor două zile de conferință sunt: explicarea modificărilor aduse de noua lege a educației cu privire la învățământul dual; asigurarea expertizei, la nivel național și internațional, în sfera învățământului dual; clarificarea intereselor și nevoilor celor implicați în învățământul dual – administrații publice, colegii tehnice, universități, operatori economici, elevi și studenți; prezentarea exemplelor performante la nivel internațional, dezvoltate de Elveția, Austria și Germania.

Printre cei care vor lua cuvântul la acest eveniment se numără ES Arthur Mattli, ambasadorul Elveției, ES Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei, Michael Derrer*, profesor la Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), reprezentanți ai Guvernului României, specialiști din administrația centrală și locală, reprezentanți ai companiilor din Brașov, Covasna și Harghita, care vin la Brașov să prezinte oportunitățile pe care învățământul dual le oferă în dezvoltarea educațională a tinerilor și în oferirea unui loc de muncă sigur.

,,I-am invitat la Brașov pe toți cei implicați în dezvoltarea acestui sistem de învățământ, pe cei care pot să răspundă întrebărilor legate de ultimele modificări legislative și de oportunitățile de finanțare, dar și pe cei care au experiența necesară pentru a ne ajuta să luăm cele mai bune decizii în ceea ce privește educația în acest sistem, iar aici mă refer la partenerii noștri din Elveția, Germania și Austria. Vă așteptăm, în 13 și 14 octombrie, la cea mai importantă conferință dedicată învățământului dual din România”, a precizat primarul Allen Coliban.

Conferința „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate” este organizată de Primăria Municipiului Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), și se desfășoară sub patronajul Ambasadei Elveției la București.

Rezultatele conferinței  vor fi centralizate sub forma unei publicații care va servi drept ghid pentru dezvoltarea ulterioară a educației duale în România.

Conform inspectorului școlar general, Ovidiu Tripșa, dacă în anul școlar 2017-2018 oferta educațională brașoveană pentru învățământul profesional și tehnic era de 48 de clase, dintre care 21 în sistem dual, în anul școlar 2022-2023 aceasta a ajuns la 58 de clase, dintre care 32 de dual. În procente, ponderea învățământului profesional și tehnic a crescut de la 53,4 în anul școlar 2017-2018, la 59 în anul școlar curent. Astfel, județul Brașov s-a apropiat simțitor de ținta de 60%, asumată de România în strategia de dezvoltare a învățământului secundar superior.

Toți cei care doresc să participe la conferință sunt rugați să se înregistreze completând acest formular: https://docs.google.com/forms/d/1EGn3VxcR1L8r8EqflFQKTvXPOfpbOkgzJPyPNah0TLI/edit

* Michael Derrer este profesor la Universitatea de Științe Aplicate din Lucerna, catedra pentru Economie și  Sociologie Economică, consultant pentru extinderea companiilor elvețiene în Europa de Est și Rusia, interpret juridic (Tribunalul Penal Federal Elvețian, Biroul Procurorului General) și judecător de district în Rheinfelden.

Parteneri - Instituții